Provádíme sanitaci a desinfekci nápojových cest jak u výčepů na pivo, limonádu, vino, aj.
Kvalita čepovaného piva je důležitá !
Jednou z nejdůležitějších zásad je pravidelná sanitace. Sanitace je proces, který svou kombinací molitanových kuliček a k tomuto účelu vyvinutou chemikálii odstraní veškeré nežádoucí mikroorganismy a nečistoty vzniklé ve výčepním zařízení. Vznik těchto mikroorganismů je nežádoucí a má negativní vliv na základní charakteristiku každého piva, chuť, vůni, případně nesou zdravotní rizika. Kdysi jsem si přečetl výzkm provedený velkým českým pivovarem, podle kterého 96 % lidí považuje čištění pivního vedení za jeden z nejdůležitějších faktorů přispívajících k tomu, že si pochutnají na skutečně kvalitním pivu. 64 % konzumentů si ale zároveň myslí, že čistit trubky čepovacího systému stačí pouze občas a nepravidelně. Někteří také razí názor, že v hospodách, kde „se dveře netrhnou" a pivo teče proudem, se nemusí sanitace provádět vůbec, protože se bakterie v pivním vedení nestihnou usadit.
Jak je to s čištěním pivního vedení doopravdy? Každý den by se měl výčepní systém včetně narážeče a výčepního kohoutu důkladně propláchnout vodou. Jednou za týden až čtrnáct dní by si měl hospodský udělat čas na sanitaci, tedy dokonalé promytí a dezinfekci pivních trubek pomocí účinného dezinfekčního prostředku. A to i v hospodách s velkou výtočí piva.
Bakteriím pivo chutná
Když pivo opouští pivovar, žádné bakterie v něm nenajdete. Ke kontaminaci a zhoršení kvality piva dochází většinou někde mezi sudem a půllitrem. V zanedbaném pivním vedení se po čase začnou usazovat škodlivé mikroorganismy a pivní kámen, které mají špatný vliv nejen na chuť, ale také barvu a říz piva.
Pivo nejvíce chutná bakteriím mléčného kvašení. Těm na rozdíl od jiných typů mikroorganismů nevadí přítomnost alkoholu ani nedostatek kyslíku. Bakterie se pivem živí, následně ho znečistí vyloučenými zbytky a pak v pivě odumřou. Pravidelná sanitace
V provozech s nepasterovaným pivem, nebo tam, kde se neprovádí denní proplach vodou, je nutná sanitace každý týden. V dalších provozech každý druhý týden. V delším intervalu dochází ke změně charakteru piva.
Když pivo opouští pivovar, žádné bakterie v něm nenajdete. Ke kontaminaci a zhoršení kvality piva dochází většinou někde mezi sudem a půllitrem. V zanedbaném pivním vedení se po čase začnou usazovat škodlivé mikroorganismy a pivní kámen, které mají špatný vliv nejen na chuť, ale také barvu a říz piva.
Pivo nejvíce chutná bakteriím mléčného kvašení. Těm na rozdíl od jiných typů mikroorganismů nevadí přítomnost alkoholu ani nedostatek kyslíku. Bakterie se pivem živí, následně ho znečistí vyloučenými zbytky a pak v pivě odumřou.
Strojová sanitace přístrojem SWING - TM Desana nebo TM Desana Max + sanitační kulička
Ceny:
Cena servisní prohlídky výčepního zařízení je 650,- bez DPH.
Chemické a mechanické čištění výčepního zařízení (1 okruh) 300,- bez DPH
Opravy výčepních zařízení 650,-/hodina bez DPH.